RSS

..:muhasabah diri:..
~apa khabar iman anda hari ini?~

Semoga dapat kita sama-sama muhasabah diri, adakah diri kita tergolong dalam golongan di atas. Jika ya, semoga cepat-cepat bertaubat. InsyaAllah taubat akan diterima oleh Allah selagimana nyawa belum sampai ke kerongkong, sesungguhnya Allah Maha Penerima taubat. Allah S.W.T berfirman dalam surah As-Syuraa, ayat 25:Maksudnya: "Dan Dialah yang menerima taubat dari hamba-hamba-Nya dan memaafkan kesalahan-kesalahan dan mengetahui apa yang kamu kerjakan"

Jika diri kita tidak tergolong dalam golongan di atas, berdoalah supaya dijauhkan daripada melakukannya..jika ada sahabat-sahabat yang pernah melakukannya, berilah nasihat supaya mereka bertaubat. Jangan memandang mereka yang berdosa dengan pandangan yang benci, tapi pandanglah dengan pamdangan belas kasihan..Kerana kita tidak tahu penghujung hidup kita, adakah سوء الخاتمة (penghujung yang buruk)  (nauzubillahi min zalik) atau حسن الخاتمة (penghujung yang baik). Ada satu hadis Rsulullah S.A.W yang bermaksud: "sesiapa yang menghina seseorang kerana dosa yang pernah dilakukannya, maka tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut" -Riwayat Tirmizi-..


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

~SUPERFOODS yang disebut dalam Al-Quran~

Kebaikan yang ada pada SUPERFOODS yang disebut dalam Al-Quran, ternyata telah dibuktikan dengan sains. SUPERFOODS ini bukan sahaja untuk menjaga kesihatan tetapi juga untuk mengubati penyakit.

1. Kurma

Kurma


Maksudnya: “Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, niscaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu..Maka makan, minum dan bersenang hatilah kamu”

(Maryam: 25-26)
2. Madu

Madu


Maksudnya: “Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang Telah dimudahkan (bagimu). dari perut lebah itu ke luar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan”.

(An-Nahl: 69)3. Timun, Bawang Putih, Bawang merah

Bawang Putih

Bawang Merah

Timun


Maksudnya: “Dan (ingatlah), ketika kamu berkata: "Hai Musa, kami tidak boleh sabar (tahan) dengan satu macam makanan saja. Sebab itu mohonkanlah untuk kami kepada Tuhanmu, agar dia mengeluarkan bagi kami dari apa yang ditumbuhkan bumi, iaitu sayur-mayurnya, mentimunnya, bawang putihnya, kacang adasnya, dan bawang merahnya”
                                                                                                                                
(Al-Baqarah: 61)4. Buah Zaitun dan Buah Tiin

Buah Tiin


Buah ZaitunMaksudnya: “Demi (buah) Tin dan (buah) Zaitun”..       
 (Al-Tiin: 1)5. Buah Delima

Buah Delima


Maksud: “Di dalam keduanya (ada macam-macam) buah-buahan dan kurma serta delima”

(Ar-Rahman: 68)


6. Halia

Halia


Maksudnya: “Di dalam syurga itu mereka diberi minum sejenis minuman yang dicampurkannya dengan halia”
(Al-Insan: 17)7. Anggur

AnggurMaksudnya: “Lalu dengan air itu, kami tumbuhkan untuk kamu kebun-kebun kurma dan anggur; di dalam kebun-kebun itu kamu peroleh buah-buahan yang banyak dan sebahagian dari buah-buahan itu kamu makan”
(Al-Mukminun: 19)8. Susu Haiwan

Susu Haiwan Ternakan


Maksudnya: “Dan sesungguhnya pada binatang ternak itu benar-benar terdapat pelajaran bagi kamu. kami memberimu minum dari pada apa yang berada dalam perutnya (berupa) susu yang bersih antara tahi dan darah, yang mudah ditelan bagi orang-orang yang meminumnya”

(An-Nahl: 66)9. Susu Ibu

Susu Ibu


Maksudnya: “Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan”

(Al-Baqarah: 233)10. Ikan

Ikan


Maksudnya: “Dan Dia-lah, Allah yang menundukkan lautan (untukmu), agar kamu dapat memakan daripadanya daging yang segar (ikan), dan kamu mengeluarkan dari lautan itu perhiasan yang kamu pakai; dan kamu melihat bahtera berlayar padanya, dan supaya kamu mencari (keuntungan) dari kurnia-Nya, dan supaya kamu bersyukur”

(An-Nahl: 14)11. Daging

Daging


Maksudnya: “Dan sesungguhnya pada binatang ternak itu benar-benar terdapat pelajaran bagi kamu. kami memberimu minum dari pada apa yang berada dalam perutnya (berupa) susu yang bersih antara tahi dan darah, yang mudah ditelan bagi orang-orang yang meminumnya.”

 (An-Nahl: 66)Maksudnya: “Dan (ingatlah), ketika Musa Berkata kepada kaumnya: "Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyembelih seekor sapi betina." mereka berkata: "Apakah kamu hendak menjadikan kami buah ejekan?"Musa menjawab: "Aku berlindung kepada Allah agar tidak menjadi salah seorang dari orang-orang yang jahil"..Mereka menjawab: " mohonkanlah kepada Tuhanmu untuk kami, agar dia menerangkan kepada Kami; sapi betina apakah itu." Musa menjawab: "Sesungguhnya Allah berfirman bahwa sapi betina itu adalah sapi betina yang tidak tua dan tidak muda; pertengahan antara itu; Maka kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu".

 (Al-Baqarah: 67-68)
12. Air

AirMaksudnya: “Dan apakah orang-orang yang kafir tidak mengetahui bahwasanya langit dan bumi itu keduanya dahulu adalah suatu yang padu, Kemudian Kami pisahkan antara keduanya. dan dari air kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakah mereka tiada juga beriman?”

(Al-Anbiya’: 30)
Maksudnya: “Dan Dialah yang meniupkan angin sebagai pembawa berita gembira sebelum kedatangan rahmat-Nya (hujan); hingga apabila angin itu telah membawa awan mendung, Kami halau ke suatu daerah yang tandus, lalu Kami turunkan hujan di daerah itu, Maka Kami keluarkan dengan sebab hujan itu pelbagai macam buah-buahan. seperti Itulah Kami membangkitkan orang-orang yang telah mati, Mudah-mudahan kamu mengambil pelajaran”

(Al-A’raf: 57)

Maksudnya: “Dan apakah mereka tidak memperhatikan, bahwasanya Kami menghalau (awan yang mengandung) air ke bumi yang tandus, lalu Kami tumbuhkan dengan air hujan itu tanaman yang daripadanya makan haiwan ternak mereka dan mereka sendiri. Maka apakah mereka tidak memperhatikan?”
(As-Sajadah: 27)Terdapat banyak lagi  SUPERFOODS yang telah disebut di dalam Al-Quran. Tidak hanya seperti perkongsian di atas sahaja..(^_^)

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

~Doa PeNGaSiH~اللَّهُمَّ حَبِّبْ عَبْدَكَ هَذَا إِلَى عِبَادِكَ المُؤْمِنِيْنَ

Maksudnya: " Ya Allah, jadikanlah hamba-Mu ini menyintai orang yang beriman dan jadikan orang yang beriman menyintaiku "..

                                       (Riwayat Muslim)


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

بسم الله الرحمن الرحيم


Janji Allah kepada hamba-Nya yang membelanjakan harta yang dikurniakan Allah pada jalan yang diredhai-Nya..
Maksudnya: " Perumpamaan orang-orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir benih yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada tiap-tiap tangkai ada seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang dia kehendaki. dan Allah Maha luas (kurnia-Nya) lagi Maha Mengetahui "
                                                                  (Al-Baqarah: 261)

                                                                                                          
 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...